Túrós és almás rétes
Tészta:
- 65 dkg liszt/ebből 15 dkg rétesliszt de lehet az egészet sima lisztből is/
- 1 tojás
- 8 dkg zsír
- Kb. 3 dl langyos víz
- 1 ek. 10%-os ecet
- 1 tk. Só
A vizet a sóval és az ecettel elkeverjük, majd feltesszük a tűzre egy kicsit melegedni.
A lisztet átszitáljuk és a közepébe egy mélyedésbe beletesszük az egész tojást.
5 dkg zsírral és a langyos vizet apránként hozzáadagolva elkezdjük összegyúrni. /nekem 3 dl víz kellett de ez függ a liszt minőségétől/.
Kb. 15 percen keresztül intenzíven gyúrjuk majd 4 egyenlő részre osztjuk és lekenjük őket a maradék zsírral és letakarva pihentetjük őket 45-60 percig.
Közben elkészítjük a töltelékeket is.:
Túrótöltelék: 50 dkg áttört túróba belekeverünk 1 ek. Búzadarát, 1 cs. Van. Cukrot, 1 tojást és ízlés szerint cukrot, mazsolát, citromhéjat és jól elkeverjük.
Almatöltelék: 1,5 kg almát lereszelünk és cukorral és fahéjjal ízesíjük.
Kenésnek tejföl: 1 nagy doboz tejfölt összekeverünk 1 tojással kevés vízzel és sóval.
A tésztát egy abroszon kézzel kinyújtjuk nagyon vékonyra.
Lekenjük olajjal és rászórjuk a túrótöltelék felét és meglocsoljuk a tejföllel.
Feltekerjük és kiolajozott tepsibe rakjuk.
Kinyújtjuk a következő tésztát leolajozzuk, rászórjuk a maradék túrót és meglocsoljuk tejföllel és feltekerjük.
Beletesszük a tepsibe a másik mellé a tetejét lekenjük tejföllel ás betesszük az előmelegített sütőbe és pirosra sütjük.
Amíg sül ugyanígy elkészítjük a maradék tésztákat az almatöltelékkel és ha a túrós kisült berakjuk ezt is es megsütjük.
|